De eerste keer…
Iedereen herinnert zich de eerste keer nog wel. Bij mij was het bij het stenen bruggetje tussen de Does en de Kaag. We gingen onder de brug door, de buiskap paste er op twee centimeter onderdoor. Ik zei nog lachend: 'Mooi, het past net!' Vervolgens knalde de vlaggenstok hard tegen de brug aan en schraapte hij het hele eind onder de brug door. Een deuk in de vlaggenstok en flinke beschadigingen rond de houder als resultaat. Au, dat zou me niet nog een keer gebeuren…
Maar dat deed het dus wel. Ditmaal bij het insteekhaventje in het centrum van Alphen aan den Rijn. De eerste keer dat ik onder dit lage bruggetje door zou varen. Past het wel of niet? Vol geconcentreerd op de voorkant van de boot en het ging allemaal goed, totdat ik het geluid hoorde van de vlaggenstok die tegen de brug aan klapte. Eenmaal aan het eind van de brug gekomen, bleken er aardig wat toeschouwers op het terras te zitten. Met de vlaggenstok op halfzeven achter de boot zocht ik een vrije aanlegplek langs het volle terras.
Hier moest ik een oplossing voor bedenken, want deze ezel stoot zich in ieder geval niet drie keer aan dezelfde steen! Allerlei constructies zijn er voorbij gekomen: zelfbouwsystemen waarbij de stok voorzien wordt van een veer of een scharnierend kniestuk. Maar die deden niet wat ik wilde. Ik zat namelijk regelmatig te klungelen met het eruit trekken van de vlaggenstok. Gerommel met de houder en elke keer die zware stok in handen. Dat terwijl je ook nog aan het sturen bent. Het zou dus nog beter zijn als je de vlaggenstok niet meer uit de houder hoeft te halen.
Wat ook belangrijk was, was dat er in ieder geval niet in de boot geboord hoefde te worden, of dat er dingen moesten worden aangepast. Geen extra kosten aan montage, maar een oplossing die direct klaar is voor gebruik. Het moest werken met mijn eigen vlaggenstok.
Zo ben ik gestart met de eerste schetsen van de Flexivlag. Deze schetsen zijn met behulp van een engineeringsbureau omgezet naar 3D bestanden. En daarmee begon de ontwikkeling van het prototype. Een aantal maanden -- en veel testen -- later deed de Flexivlag precies wat we wilden. Niet alleen om dure schade te voorkomen bij het raken van een brug. Maar juist ook om het varen relaxter te maken, door het gemak van het handmatig om kunnen klappen van de vlaggenstok.
En dat is zo belangrijk, want je wil je tijdens het varen geen zorgen hoeven te maken om je vlaggenstok. Lekker bezig zijn met het varen, leuke gesprekken voeren met je gezelschap, zonder dat de vaartocht verpest wordt door een lage bruggetje...
We willen met de Flexivlag een betaalbare en betrouwbare oplossing bieden, waarmee we veel andere sloepvaarders kunnen helpen. Ga op een mooie zomerse dag maar eens op een terrasje aan het water zitten, dan zie je al snel hoeveel sloepen de Flexivlag goed hadden kunnen gebruiken!
Veel zorgeloos vaarplezier toegewenst namens het team van Flexivlag!